C – Nest – Geboorte

Op vrijdag 16 juli 2021 stopte Alinga in de avond spontaan met eten. Daarom besloot ik haar te temperaturen, en dit was 35,9. Bij mij gingen de alarmbellen gelijk rinkelen en heb ik de camera klaar gezet voor het geval dat zij toch in de nacht zou beginnen. Zelf maakte in mij wel een beetje zorgen, want dit zou wel betekenen dat de pups te vroeg geboren zouden worden.

Zaterdag 17 juli 2021 werd ik wakker omdat ik Alinga onrustig hoorde doen. Ik snelde naar haar toe en zag dat ze persweeën had. Precies om 07:00 uur werd de eerste pup geboren in kop ligging, een reu. Hij krijgt de kleur ZWART en zijn naam is CHIKU (Kletskous). Zijn gewicht is 312 gram. Alinga pakte gelijk stevig door want om 07:07 uur is de tweede pup geboren, ook in kopligging. Het is een teefje en zij krijgt de kleur GROEN. Haar naam is CHUMA (Vriendin) en zij weegt 284 gram. Daarna was het wachten. Om 08:12 uur is de derde pup geboren, in kopligging. Het is weer een teef, wel een licht gewicht van 268 gram! Haar kleur is ROZE en haar naam is CHOKOZA (Uitdagend). Na ongeveer drie kwartier is pup nummer vier geboren. Het is een reu van 356 gram, in kopligging. Zijn kleur is GEEL en zijn naam is CHANZI (Oorspong/Basis). Vervolgens was het tijd voor een pauze. Om 10:53 uur is pup nummer vijf geboren. Het is ook weer een reu , in kopligging, van 422 gram. Zijn kleur is BLAUW en zijn naam is CHANE (Betrouwbaar). Alinga last weer een pauze in.

Op een gegeven moment is het weer op gang gekomen en om 12:30 uur is er weer een teefje geboren, in kopligging. Echter was er met dit teefje wat mis. Alinga was er heel fier op en pakte de pup gelijk op en begon te schudden. Achteraf gezien, hingen de darmpjes eruit en de staart zat op de verkeerde plaats. De pup was op slag na dood, dus daarom heb ik besloten om dit pupje gelijk uit haar lijden te verlossen. Haar naam is CHIRAA (Hondsster).

Daarna volgde er een lange pauze en Alinga nam haar rust, met de pups al drinkend bij haar. Om 15:15 uur is er weer een reu geboren, in kopligging van 294 gram. Zijn kleur is ORANJE en zijn naam is CHANUA (Bloeien). Kort daarna volgde de laatste pup, nummer acht, ook weer een reu in kopligging, van 268 gram. Zijn kleur is ROOD en zijn naam is CHAMCELA (Wervelwind).

Alinga heeft het goed gedaan en een vlotte bevalling gehad zonder complicaties. Ze is heel fit gebleven en qua instinct zoals ik verwacht heel fier op haar pups. Ik ben trots op haar, dat ze het heeft geflikt de eerste keer. Nu kan ze gaan zorgen en genieten van haar kroost.